Månedens leder – februar 2019

Månedens leder

Så er vi godt i gang med året 2019, på nuværende tidspunkt har vi ikke set meget til vinteren, men nu da man begynder at kunne mærke dagene længes ja så ved vi jo også at det kan betyde at vinteren strenges, og går det som det plejer, må vi nok også i år være forberedt på en periode med koldt vejr noget der kan have indflydelse på æglægningen i vores avlsstammer.

Avlere af store høns er sikkert i gang og jeg ved at flere allerede har kyllinger gående som snart skal ringes, dværgene haster det ikke så meget med endnu selv om nogle af dem også skal bruge 7 til 8 måneder for at blive helt færdig til udstilling, i år er årets højdepunkt – Landsudstillingen – først midt i december så der er godt en måned længere at løbe på.

Ser vi tilbage på 2018 var Europaudstillingen jo den helt store begivenhed i vores forening, og noget der er brugt meget tid på de sidste år og selv om det sidste i planlægningen først faldt på plads til sidst, blev det en fantastisk udstilling, som da også har høstet rosende ord fra hele Europa.

Ganske få dyr blev stjålet fra denne store udstilling, uden tvivl på grund af vores årvågne hjælpere, som var her og der og alle vegne, i gjorde en fantastisk indsats for at passe på vores dyr – kæmpe tak for det – og tallene viser jo også at det lykkes, selv om der var enkelte der var noget fornærmede over at blive tjekket i døren.

jeg vil dog dele en pudsig oplevelse i forbindelse med dette, søndag aften var en af mine opgaver at tage mig af de dyr der var i overskud – ja dem var der også nogle af – altså dyr der ikke var afhentet, jeg fik mig et par hyggelige snakke med tyskere på vej hjem, hvor det var gået lidt for stærkt med pakningen og en høne eller 2 var blevet glemt, de var dog alle nået så langt ned i Tyskland at de ikke ville vende om, så der var blodfornyelse til danske opdrættere.

 

Her hvor udstillings sæsonen er ved at være slut, skal vi jo ikke helt glemme at der også har været holdt en del lokale udstillinger, og her på Sjælland har det set rigtigt godt ud, flere nye udstillere og en del klubber med fremgang i antal af tilmeldte dyr, sæsonen bliver afsluttet af Sjællandsudstillingen i Fuglebjerg, hvor der igen var tilmeldt over 500 dyr. jo det lover godt for fremtiden.

I mit egent hønsehold er stammerne nu sat og snart kan jeg begynde at samle rugeæg, så kommer den skønne tid med kyllinger og ungdyr, at se dem vokse og bliver de mon gode nok? en spændende tid venter.

som noget nyt er jeg nu efter flere års tiltag blevet ejer af en stamme Frankiske gæs, også her bliver det spændende og se og det resulterer i gæslinger?

Februar er også tid til lokale generalforsamlinger, mød op og vær med til at bestemme hvordan din klub skal køre, der er brug for alle kræfter.

Jeg vil slutte med at ønske jer alle en rigtig god avlssæson, med håbet om mange flotte dyr på udstillingerne til efteråret.

Lars Moos Hansen