Månedens Leder – Januar 2020

Månedens leder

Januar 2020

Vi er nu på vej ind i nyt årti. Et årti der vil blive afgørende for udviklingen af vores skønne hobby – Racefjerkræ. Vi oplever, at samfundet ændrer sig meget i disse år, og det kommende årti vil helt sikkert også betyde væsentlige forandringer for os alle. Alene de klimaforandringer vi nu oplever som meget nærværende lige nu, vil betyde store forandringer. Det regner mere, det er mildere og varmere. Politikerne arbejder ihærdigt med forme den rette politik. Vi skal være CO2 neutrale, hvilket betyder, at der skal ske betydelige reduktioner af den nuværende udledning. Økologi og bæredygtighed er begreber, der fylder mere og mere i den offentlige debat.

Især når det handler om økologi og bæredygtighed skal vi være vågne, for det er områder, hvor vi kan gøre en forskel. Det er områder, hvor vi kan byde os til med det lille bæredygtige hønsehold. Vi har de rigtige racer til det lille hønsehold, og vi har dem i en mangfoldighed, så der er noget for en hver smag. Vi kan vise vejen til det lille økologiske hønsehold i villahaven eller det lidt større på landet. Interessen er til stede. Det kan vi se på de interessegrupper, der opstår på Face Book og på andre sociale medier. Vi er nødt til at rette vores interesse i retning af disse grupper, og den interesse, der er i samfundet for at holde høns. Det er i disse grupper, vi skal finde vores kommende medlemmer og gerne yngre medlemmer, der gennem os kan finde interessen for racefjerkræavl i kombination med det bæredygtige og økologiske hønsehold. Det er her vi kan finde vejen til at bevare de mange fine hønseracer, vi har i Danmark.

Det er forholdsvis let at skrive, at det er det, vi skal gøre, men det store spørgsmål er, hvordan skal vi gøre det?

Det skal vi udfordre os selv på i den kommende tid. Vi skal på vores kommende generalforsamlinger i klubberne og ved årets repræsentantskabsmøde udfordre os selv. Hvordan gør vi vores hjemmeside til hjemmesiden, hvor man søger hen, når interessen for hønsehold og racefjerkræ melder sig. Hvordan profilerer vi os, så vi er synlige i den virtuelle verden. Det er jo der, det sker for tiden, og vil ske i det kommende årti. Vi skal finde vejen for at sikre vores racefjerkræ for fremtiden.

Vores Landsudstilling 2019 er netop slut. Det er og bliver årets højdepunkt for racefjerkræavlen i Danmark. Det er vores store udstillingsvindue, som sker i vores gode og sædvanlige trygge rammer i Herning. Vi har afviklet en meget fin Landsudstilling. Vi forsøgte hurtigt, at lægge resultater på vores hjemmeside. Det virkede godt, men kan vi gøre landsudstillingen endnu mere virtuel med det mål, at trække flere tilskuer til? Det tror jeg.

Det var vores første Landsudstilling efter sidste års store EE udstilling, og det var med stor spænding, vi ventede på at se årets tilmelding. 3700 dyr er meget flot, og der var rigtig god kvalitet ved langt de fleste racer og farver. Det mest imponerende var selve opstillingen af landsudstillingen. Med den fast garde i front suppleret med nye kræfter blev udstillingen opstillet på rekordtid, og uden problemer. Det var som om, at alting forekom meget lettere end sædvanligt. Det skyldes helt sikkert rutinen fra EE Udstillingen. Vi ved jo, at vi kan klare langt større opgaver end vores sædvanlige Landsudstilling.

Tusind tak til alle, der gjorde Landsudstillingen 2019 til en meget smuk Landsudstilling.

Vi prøvede med forskellige nye tiltag. Best in Show oplevede vi som et sjovt og spændende indslag med et meget medlevende publikum. Det er en interessant konkurrence på tværs af race og køn, og med en fortjent vinder: 1,0 stor sort Langshan på 97p. ejet af Jacob Thykjær.

Danmarksmester blev Holger B. Thomsen, Nibe med dværg Rhode Island Red 483 p.

Juniordanmarksmester blev Sigrid & Arvid Nygaard, Nørre Broby med sorte dværg Langshan 384 p.

Begge hold var utrolig flotte og meget velplejede dyr. Rigtig velfortjente mesterskaber. Hjertelig tillykke!

Vi kårede samtidig også nr. 2 og 3 i begge mesterskaber i år. Det virkede rigtig godt og tydeliggjorde, hvor tæt konkurrencen var. Senior nr. 2 Gunnar Staugaard og senior nr. 3. Bent Nielsen. Junior nr. 2. Rasmus Vestergaard og Junior nr. 3. Christian Ø. Frandsen. Hjertelig tillykke til jer alle.

Jørgen Abrahamsen

Tagged