Månedens Leder – Januar 2024

Månedens leder

Godt Nytår 2024

Vi er nu begyndt på 2024 i en tid, hvor der er ufred i verden og hvor bekymringer kan fylde meget i vores hverdag. Hvordan vil livet forme og udvikle sig i det år, vi lige er begyndt på.

Når der er usikre tider og store forandringer i det kendte, at det vigtig at have noget andet at tænke på.

Det har vi racefjerkræavlere heldigvis.

Det er befriende afslappende at have med sine dyr at gøre, og opleve den ubekymrethed, der præger livet i en hønsegård. Her handler det meste om at sikre sig de bedste godbidder og sørge for at man er øverste i hierarkiet med de fordele, det giver.

Der skal dog ikke meget til at forstyrre freden.

En ny høne i flokken – lige den man fik fat i som blodfornyelse – og så har vi balladen indtil det nye hierarki er genoprettet, hvis det lykkes.

En ny høne kan også blive marginaliseret i stammen.

Derfor skal vi også i hønsegården have øje for, at det går fredeligt for sig. Vi skal som avlere være opmærksom på, at der er trivsel i flokken. Et opmærksomhedspunkt er, om der er sympati mellem de enkelte dyr i avlsstammen. Er det ikke tilfældet, da kan det både gå ud over æglægningen og befrugtningen.

Netop sammensætningen af avlsstammer er på sit højeste lige nu, og der er mange faktorer at have sig for øje.

Jeg tror, at vi hver især har vores egne små teorier om, hvilke dyr, det er bedst at sætte sammen. En grundforudsætning er, at alle avlsdyrene er i god kondition, at de er livskraftige, og at de ikke er for fede.

Herefter er det jo en vurdering af de enkelte dyrs avlsegenskaber i kombination med det modsatte køns avlsegenskaber, der afgør, om de skal være i samme stamme med henblik på at få et afkom, der jo gerne skulle være lidt bedre, end forældrene.

Valget kan være svært, da resultatet er uforudsigeligt. Det er bare sådan, at når gener mødes, så er der ingen sikker garanti for, hvad det endelige resultat bliver, men øvelse med sammensætning kan føre til mesterskaber og pokaler.

Sammensætning af avlsdyr er vel et af de mest fascinerende dele af vores hobby, og det der driver os i vores daglige og heldigvis afstressende arbejde med vores fjerkræ.

2024, hvad vil året bringe.

Det er svært at forudsige i denne tid, men vigtigt er det, at vi holder fast i alle de gode værdier, vi har i vores forening.

Det gode kammeratskab og sammenholdet skal være i højsædet i 2024.

Vi skal have fokus på det, der samler os.

Vi skal have fokus på ikke at gøre det svært i vores forening, men på hvad vi kan gøre for hinanden.

DE BEDSTE NYTÅRS HILSNER

Jørgen Abrahamsen