Månedens leder – marts 2019

Månedens leder

Marts er måneden, hvor vinter og forår kæmper om overtaget. Det er også måneden, hvor langt de fleste racehøns gør sig klar til en ny avlssæson. Hormonerne stiger hos hanerne. De vogter kraftigt deres territorium og passer på deres høner nidkært, så nabohanen holder sig for sig selv. Hønerne gør klar til at sætte turbo på æglægningen. Hoved og kamme bliver intens røde, og de bliver meget mere aktive og bruger tiden på vende strøelsen godt og grundigt i jagten på nogle kornkerner eller lignende. Rederne med frisk halm eller andet godt redemateriale blive undersøgt. Temperaturen stiger også udenfor, og solen varmer godt. Det er nu avlsdyrene skal ud i den friske luft i voliererne. Det stimulerer både æglægningen og befrugtningen. Avlshønerne skal helst have dagslys/kunstig lys i mindst 14 timer nu, ellers kommer æglægningen ikke rigtig i gang. Jeg håber, I alle oplever, at jeres avlsdyr er livlige og i god kondition lige nu. Hvis I synes, at der mangler livskraft og vitalitet, og den første prøverugning viste måske ringe befrugtning, så er det med at få kigget avlsdyrene efter. Er der utøj, der driller dem. Er de blevet lidt for fede. Ja, der kan altid være flere årsager til, at det driller lidt. Men husk, marts er stadig først på sæsonen. Få dyrene ud i den friske luft. Giv dem det grønt, der er tilgængeligt nu og måske en vitaminkur, så skal der nok komme gang i dem.

Der bliver i disse måneder efter vores flotte EE Udstilling talt meget om fremtiden, fordi det gik så godt med samarbejdet med Danmarks Kaninavlerforeningen og Danmarks Racedueforening. At vi lykkedes så godt med EE-Udstillingen er et godt momentum til at sætte både racefjerkræ, racekaniner og raceduer på dagsordenen. Vi skal alle profilere vores dyr og hobby, hvor det er muligt i det kommende år. Der er mange muligheder for at vise vores hobby frem – måske sammen med duerne og kaninerne i de enkelte lokalområder, når vi arrangeres noget.

Vi skal måske lige huske at kontakte duerne og kaninerne og høre, om det vil være med til noget fælles på eksempelvis de kommende dyrskuer eller fremvisninger i planteskoler og lignende, hvor vi laver propaganda for vores racefjerkræ. Så kan det jo være, at vi får en invitation, når duerne eller kaninerne holder noget. Jeg tror på, at sammen kan vi bedre gøre en forskel for vores hobby. Jeg håber også, at vi i de kommende år vil se et meget tættere samarbejde mellem de tre foreninger på landsplan. Der vil være fordele for os alle ved at stå sammen i profileringen af det lille dyrehold og fremme interessen for avl og opdræt af racefjerkræ, duer og kaniner i al deres mangfoldighed uanset om det er med henblik på konkurrence på efterårets udstillinger, eller om det er for at få friske æg og godt kød fra hjemmeproducerede dyr. Vi vil også stå stærkere i forhold til myndighederne, hvor der jo ikke skal meget til, før vi bliver mødt med restriktioner og begrænsninger bare fordi man har nogle høns, duer eller kaniner i haven.

Vi kunne se, at vi med EE-Udstillingen kunne trække et langt større publikum end vi plejer. Det var en stor glæde at se så mange mennesker gå rundt mellem burerne og betragte vores flotte udstillede dyr. Jeg tror, at der var rigtig mange, der fik en oplevelse, de har talt om længe. Hvor de blev bevidste om, at en høne ikke bare er en brun æglægningsmaskine, men et dyr i mange forskellige former og farver, og at duer og kaniner også findes i mange forskellige typer og farver.

Derfor – lad os samarbejde på alle planer, hvor det er muligt.

Foreningsarbejdet for det kommende planlægges også i disse måneder, og det handler om, at få lavet et spændende program for året. Få arrangeret nogle aktiviteter, der er interessante og berigende. Noget af det mest givende er besøg hos hinanden i klubben, eller på en udflugt til naboklubben. Det er godt selskab.

Årets repræsentantskabsmøde nærmere sig. Det er afgørende vigtigt, at flest mulige er repræsenteret, og jeg vil opfordre alle klubber og specialklubber til at møde op med deres repræsentant den 25. maj 2019, så vi kan få et godt møde og få drøftet, hvordan fremtiden skal tilrettelægges og udfordres til gavn for vores medlemmer og vores hobby – Racefjerkræavl.

Jørgen Abrahamsen