Gode medlemmer DFfR
Registrering i det Centrale Husdyrregister CHR
CHR indberetning
Hent app til Smartphone
Hent app til Iphone
Vi har i blad nr. 5, på hjemmeside og Facebook skrevet om det nye regler for registrering af fjerkræ i CHR. Det er et nyt tiltag fra Fødevarestyrelsen og har været gældende siden den 1. januar 2025, men vi er først blevet bekendt med de nye regler den 2. maj 2025, hvorfor vi ikke tidligere har oplyst om dette.
Det kan virke lidt kompliceret, men det er også til at finde ud af. Det er dog nødvendigt med lidt mere forklaring end det, vi allerede har oplyst.
Det er et faktum, at hvis vi ønsker at udstille, så skal vores besætning registreres i CHR. Der er en guide på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og link er her nedenfor. Det er også i Blad nr. 5 og på hjemmesiden. Det begrundes med, at vores dyr flyttes fra hjemadressen og til et andet sted og samles med andet fjerkræ, hvilket kan medføre en fare for smittespredning.
Jeg er bevidst om, at det kan opleves som træls og lignende, men det synes jeg, vi skal se henover og samarbejde med Fødevarestyrelsen, som blot vil gøre det bedst muligt for at beskytte mod husdyrsygdomme og sikre os sunde fødevarer.
Når vi arrangerer en udstilling, skal det sted, hvor udstillingen holdes også være registreret i CHR. Vi skal som arrangør også have en fortegnelse over udstillerne og deres CHR nummer, og her vil vores katalog og tilmeldingsblanketter kunne bruges.
Jeg vil gerne opfordre til, at alle, der ønsker at udstille, tilmelder sig CHR, så vi kan få fine og gode udstillinger. Det koster ikke noget.
Jeg har været i dialog med Fødevarestyrelsen og de har givet nogle supplerende oplysninger og forklaringer på, hvorfor vi skal registreres og hvordan vi gør. Se nedenfor.
Jørgen Abrahamsen
Fødevarestyrelsen oplyser supplerende følgende
Registrering i CHR og fortegnelser over til og afgange:
Kravene om registrering af fjerkræ og fugle i fangenskab sker i henhold til en række EU-forordninger, som samlet betegnes som Dyresundhedsloven. Den 1. januar 2025 trådte bekendtgørelsen nr. 1318 af 28. november 2024 om registrering i CHR og om identifikation af kvæg, svin, får, geder, heste, hjorte eller kameler i kraft. Ifølge den skal en række dyrearter, registreres i CHR. I den nævnte bekendtgørelse er der ligeledes og i samspil med direkte gældende artikler i EU-forordning 1345/2022, angivet en række betingelser, som kan fritage operatører fra det førnævnte krav om registrering i CHR.
På vores hjemmeside finder i information om registrering i CHR, herunder undtagelser for registrering og fortegnelser over til og afgange: https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/autorisation-godkendelse-registrering-og-tilladelse/registrering-og-maerkning-af-dyr/dyrearter/fjerkrae-og-fugle-i-fangenskab. På siden finder I ligeledes en guide med undtagelser for registrering, hvor vi har opsummeret de krav, der er listet i EU-forordningen og den førnævnte bekendtgørelse. Her skal I være opmærksom på, at alle undtagelserne skal gøre sig gældende for at man er undtaget registrering i CHR. Dvs. hvis man har under 100 dyr, men man flytter dyrene ved at sælge/forærer dem væk eller tage på udstilling, konkurrencer eller lign., så skal man stadig lade sig registrere i CHR.
Når jeres medlemmer skal registrere sig skal man vælge ud fra det primære formål med dyreholdet. Jeg tænker, at jeres medlemmer primært holder dyrene med det formål at udstille dem. Derfor skal de vælge den besætningstype i CHR, der hedder ’Pryd- og udstillingsfugle’ under dyrearten ’Fjerkræ, generelt’.
Registreringen sker på Landbrugsministeriets hjemmeside på følgende link https://landbrugsindberetning.dk/ghi/startside.jsp
Fortegnelse over flytning af dyr
Med hensyn til fortegnelserne, så stiller vi ikke krav til formatet på dette. Det kan være på computeren eller i hånden, at man har noteret sig de dyr, som er flyttet til og fra dyreholdet. Fortegnelser skal blot være til stede, der hvor dyrene holdes og kunne fremvises, hvis Fødevarestyrelsen kommer på kontrol.
Registreringen
Ved registrering for medlemmer, som bor på samme adresse, er det adressen, der får et CHR-nummer. Der kan oprettes ét CHR-nummer, hvortil besætningen med dyrene er pryd- og udstillingsfugle. Hvis nogle af dyrene ikke holdes med det formål at udstille dem, skal de vælge at oprette en besætning for hver dyreart tilknyttet CHR-nummeret. Derudover skal man huske, at selvom man er flere medlemmer, der har dyrene, så skal der på adressen (CHR-nummeret) være alle fortegnelser over til- og afgange af dyr – også når de flyttes til udstillinger. Man skriver blot dato for flytningen og CHR-nummer på der hvor dyrene er flyttet fra og til samt antallet af dyr man flyttede.
Ungdomsmedlem
For de ungdomsmedlemmer, hvor deres mor og far også er medlem, vil ungdomsmedlemmet være under sine forældre. Det vil altså være mor eller far, der står som ejer i CHR på adressen og skal registrere sig med alle fuglene, uanset om nogle af dyrene ’tilhører’ ungdomsmedlemmet.
For dem, hvor det er alene er ungdomsmedlemmet, der er medlem af jeres forening, skal det stadig være en juridisk voksen, der står som ejer i CHR på adressen. Så her må mor eller far stå som ejer i CHR, selvom det er barnet, der går på udstillinger mv.
Udstilling
Mht. de udstillinger, der holdes, så skal dér hvor udstillingen holdes registreres i CHR. Den ansvarlige for udstillingen skal føre fortegnelser og i dem skal der stå, hvor dyrene er flyttet fra og til med CHR-numre, så derfor skal udstillere være registreret i CHR. Dog kan tilmeldings- eller deltagerliste udgøre det for fortegnelserne på udstillingen.
Gebyr:
Besætninger med fjerkræ og fugle i fangenskab betaler ikke CHR-gebyr. Gebyr for registrering i CHR opkræves for ejere af kvæg, svin, får eller geder. Mht. en eventuel betaling af andre gebyrer vil jeg henvise jer til Fødevarestyrelsens side om dette: https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/kontrol/betaling-og-afgifter. Her finder I prisliste og betaling for kontrol mv.
Kontrol:
Der foretages ikke kontrol med et fast interval i besætninger med de arter af fjerkræ eller fugle i fangenskab, som du nævner dine medlemmer primært holder. Dog er tilrettelæggelsen af kontrollen dynamisk, og der sker løbende prioritering af relevante emner for kontrollen, herunder mulige nye indsatsområder. Derfor kan man ikke udelukke, at der kan komme kontrol i besætninger med fjerkræ og fugle i fangenskab på et tidspunkt.
Fødevarestyrelsen.