Månedens leder – november 2017

Månedens leder

Midt i en spændende tid.

Dagene bliver kortere og urerne er stillet tilbage til normalt tid. Den første nattefrost er målt i det jyske og man kommer til at tænke på at vinteren er på vej.  Men det er en utrolig spændende tid der venter for os. I disse dage er tilmeldingerne til et af årets højdepunkter, Landsudstillingen, ved at blive registreret og talt op. Spændende bliver det og se hvordan tallene ser ud, hvilke racer som går frem og om der er tilbagegang i andre.

Jeg har på det seneste oplevet hønsedage og specieludstillinger med en rigtig god tilslutning, hvor avlere kommer for at få deres dyr vurderet og sammenlignet med andre. Det er altid spændende og se samt få at vide hvor langt man er fra den beskrevne beskrivelse af den race og farvevarietet man arbejder med. Man kan være for og imod samlinger og udstillinger, men husker man tilbage i tiden var dyrskuer og kåringer en meget vigtig del af husdyrs avlen i Danmark. Den Jyske Hest bliver ikke sat i avl, hvis den ikke kan kåres med en god kåringskarakter. Vi må og skal stille krav til vore dyr, hvis vi skal bevare racerne som de er beskreven i den skandinaviske Fjerkræstandard.

Det er min fornemmelse at avlere af racefjerkræ virkelig forventer at i år skal deres avl vises og vurderes, sidste års skuffelse med forbud mod samlinger er lagt bag os og folk tror og håber på at i år får vi en ”normal” udstillingssæson. Lad os i fællesskab håbe det kan lykkes i år for at styrke racefjerkræavlen i Danmark.

Vi havde fornøjelsen af at slå et slag for den planlagte Europa udstilling i Herning 2018, på det Tyske Junggeflügelschau i Hannover, takket være rigtig god hjælp af Heinrich Gornetzki fik vi mulighed for dette. Vi fik lavet en stand hvor der blev vist Danske Duer, skadetegnede og rød hvidslagfjeret, samt danske parykker. Norske Jærhøns, Svenske Sorthøns og Danske Landhøns i stor og dværge, Der var meget stor interesse især for de Norske Jærhøns og Svenske Sorthøns, som kunne være blevet solgt mange gange i løbet af weekenden. Flyers og plakater blev studeret med stor interesse og flere hundreder blev uddelt. De gode folk som var med busturen fra Herning havde fået trøjer med reklametryk om EE 2018, et rigtig godt initiativ som vagte meget opmærksomhed. Rigtig mange sagde: Vi ses til EE 2018 i Herning, så det er med god fornemmelse og stor optimisme vi arbejder videre med den største ”hobbydyrs” udstilling i Danmark.

Skal vi have dette til at lykkes og blive en stor succes for udstillere og besøgende, vil det kræve en masse frivillige hjælpere. På landsudstillingen har vi et rigtig godt hold af hjælpere, som ved hvad det handler om og som også er gode til tage imod nye som tilbyder sig. Der er opgaver til alle, store som små, tunge og lette, mulighederne er mange. Vi skal til næste år bruge mange flere frivillige, perioden er længere og antallet af dyr er betydelig større. Det kunne være man skulle tage en uges ferie i uge 45 og et par dage i 46. Det vil være en lidt anderledes ferie, med masser af opgaver og nye bekendtskaber, men helt sikket en oplevelse for livet. Jeg vil opfordre Jer til at melde sig til kontoret eller undertegnede for at give tilsagn om hjælpende kræfter til dette store arrangement. Vi skal også ud på låne markedet af hensyn til bure og materiel, her kunne det være betrykkende at vide hvor mange klubber der kan og vil stille deres materiel til rådighed og hvor meget man har.

I starten af 2018 vil vi lave møde, en dag hvor alt om dette store arrangement vil blive gennemgået, derfor meld Jer inden længe og gerne med hvilke opgaver som I gerne vil hjælpe med at løse.

Med ønsket om en rigtig god udstillingssæson, vi snakkes ved på landsudstillingen.

Niels Rasmussen