Månedens leder – december 2017

Månedens leder

Det er nu.

Nu er årets højdepunkt for mange af vore medlemmer, landsudstilling i Messecenter Herning ved at blive afviklet.

Det er i år 50 år siden at nogle aktive fjerkræfolk tog kontakt til Herning Hallerne og fik lavet en aftale om at leje lokaler til afholdelse af landsudstillingen, et godt og positivt samarbejde som vi er meget glade for. Interessen for at udstille og få sine dyr bedømt er stor, klubberne melder fremgang i antal. Sidste års aflysning var en stor skuffelse for alle, da det er en vigtig del af ens avlsarbejde, at få sine dyr sammenlignet og bedømt.
Et årsskifte er lige om hjørnet og vi skal snart skrive 2018. Minderne fra 2017 står tilbage med mange gode fjerkræ oplevelser, men desværre også negative.

Vi oplever opdrætter kollegaer som vælger at nedlægge deres fjerkræhold, fordi at ens Kommune strammer regler for dyre/hønsehold. På det seneste har vi oplevet Haderslev kommune som er i gang med at lave nye regler for dyrehold i kommunen. De ser på et nyt regulativ for fugle og fjerkræ i kommunen der skal gælde i byzone men ser også på nye regler for hold af fjerkræ i landzone, her vil man se på antallet af dyr. Den gode Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sidder her i noget af en dobbelt rolle, som øverste chef for Det rådgivende Bevaringsudvalg for Danske Husdyrgenetiske Ressourcer hos oprindelige danske husdyrracer, som kæmper for at holde liv i de danske fjerkræracer, mens kommunerne henholder sig til miljølovgivning når man henvender sig om hvorfor man hele tiden strammer reglerne for dyrehold.
En udvikling som gør det svært at lave et stykke avlsarbejde, hvis man kun har mulighed for at have en enkelt hane og hanekyllingerne helst skal aflives inden de har galet for første gang. Jeg er virkelig ked af den udvikling, og jeg vil arbejde på at få et møde med Miljø- og fødevareministeren.
Ovenstående kan blive opfattet som en klagesang. Det er bestemt også min hensigt – for at fortælle om fjerkræavlerens vilkår.

Jeg husker, når jeg som knægt var med til udstilling, der var rigtig mange byfolk som havde høns i haven, de udstillede flere haner. Den gang accepterede man naboen havde dyr.
Inden længe står Julen for døren, med hvad dette indebærer af forskellige arrangementer. Stegt and, gås eller kalkun skal nydes juleaften, forhåbentligt hjemmeavlede dyr som har haft et godt liv. Hvor der er taget hensyn til deres naturlige adfærd og behov og de har fri adgang til udearealer med badevand og masser af plads. Hvilket giver kød med en helt unik smag og kvalitet, som fremhæves allerbedst med langsom stegning ved svag varme i 4-5 timer, så er kødet saftig mørt og smelter næsten på tungen.

Med håbet om at vi mødes til forskellige arrangementer i fremtiden og får nogle positive oplevelser omkring hvor hobby.

I ønskes alle en glædelig jul, samt et godt nytår.

Niels