Månedens Leder – Februar 2022

Månedens leder

Et nyt år.
Så har vi igen taget hul på et nyt år, 2022 skriver vi nu. Jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage på mit sidste indlæg i bladet, juli måned 2021, hvor jeg efter en mistet udstillings sæson i 2020, så frem til et år hvor vi kunne vende tilbage til det normale og den længe ventede fælles udstilling med duerne.
Sådan skulle det desværre ikke gå, i år var det igen fugleinfluenzaen der satte en stopper for vores udstillings sæson, og for andet år i træk mistede vi en hel udstillingssæson – det er meget trist og bestemt ikke fremmende for vores hobby.
I hovedbestyrelsen gør vi hvad vi kan for at komme i dialog med fødevarestyrelsen, men det er tydeligt at racefjerkræ og udstillinger ikke er deres første prioritet, og da Danmark har nogle af de strengeste restriktioner i Europa, gør det bestemt ikke situationen bedre. Det er tankevækkende at de store udstillinger i Tyskland – Leipzig og Hannover – ikke var aflyst på grund af fugleinfluenza,
men på grund af Corona, i Tyskland aflyses der kun udstillinger i de områder hvor der er udbrud.
Oven i Corona og fugleinfluenza er der så også kommet det nye EU-regulativ vedrørende
transport af dyr over grænser hvor hver transport skal registreres i Traces og følges af en eksport erklæring.
Jeg havde i år tilmeldt mine guldhalsede dværg wyandotter til Hannover da der skulle kæmpes om ” Grosse preis der Zwerghuhnzucht” min første henvendelse til fødevarestyrelsen gik selvfølgelig på om jeg måtte deltage på en tysk udstilling, nu der var udstillingsforbud i Danmark, og til min store overraskelse var der ingen problemer i at køre over grænsen og udstille, Fødevarestyrelsen var meget behjælpelige med at få ansøgt/udfyldt alle ansøgninger i Traces systemet og få lavet en eksport erklæring, dyrlægen var bestilt til at syne dyrene dagen inden afrejse, men som skrevet blev det ikke til noget da udstillingen blev aflyst. Men der kan stadig lade sig gøre at udstille i udlandet, omend besøget af dyrlægen kan blive en bekostelig affære.
I år prøver vi med en landsudstilling sidst i oktober måned og håber så at vi når det inden eventuelle fund af fugle-influenza. Så vi må være optimister og tro på at i år lykkes det, jeg ved mange allerede ruger og har kyllinger, nu LU falder 2 måneder tidligere end normalt – men hellere en tidlig Landsudstilling, end ingen.
I mit eget hønsehus er alle stammer sat først i januar og om kort tid får de lys og så plejer æglægningen at starte efter kort tid og jeg er klar til at ligge de første æg i maskinen sidst i februar.
Tiden hvor kyllingerne kommer, er for mig en af de bedste på året, hvordan udvikler de sig?
Har man fået sat stammerne rigtigt sammen?
Inden vi ser os om, er det forår – Jo der er stadig mange ting at glæde sig over i opdræt af racefjerkræ.
Det skal vi huske.
Jeg vil slutte med at ønske alle en god avlssæson.
Lars Moos Hansen