Månedens Leder – Juni 2021

Månedens leder

Håb forude ?

Jeg håber det gode sommervejr er kommet, og vi kan se fremad med møder i klubberne og specialklubberne.

Vi har i Langelands klubben fået flere indbydelser til at vise vores fjerkræ frem, de kommende måneder, hvis Covid 19 tillader det.

Dyrskuet i Odense, Roskilde og Herning er blevet aflyst, Det Fynske Dyrskue plejer at være godt for de Fynske klubber og for Langelands klubben, med hensyn til nye medlemmer, da folk plejer at være meget interesseret i vores fjerkræ, og de forskellige farver på dyrene.

Jeg havde håbet at vi kunne mødes og udstille der, men det blev ikke denne gang. Det er lidt spændende hvornår vi kan samles.

Vi er næsten fri for Covid19 på Langeland og Ærø.

Fugleinfluenza er over os endnu. Vores fjerkræ trænger til at komme ud på græs.

Vi har haft et tilfælde på Sydlangeland, det var den 17. marts hos en opdrætter med vildænder. Han havde også sygdommen i 2016.

Den her gang blev aflivet 2000 vildænder.

På Langeland, Siø, Ærø, Tåsinge og Sydfyn er der mange vildænder og flere slags vildgæs. På Siø går der sommetider 4-5000 gæs, af flere arter.

Er det naturligt at der skal være så mange?

Vi håber det snart er overstået med fugleinfluenza, så vi kan komme videre.

Det kræver tålmodighed når vi er lukket ned med flere slags sygdomme både for folk og fjerkræ. Jeg er glad for at ingen af vores medlemmer har haft fugleinfluenza i deres dyr.

Flere udfordringer, Danmarks Fjerkræavlerforening og Danmarks Racedueforening, har gjort indsigelser mod de nye regler, som træder i kraft den første oktober i år, hvor vi skal ligestilles med erhvervet, med hensyn til import og eksport af æg og fjerkræ, det vil sige at de skal i karantæne med dyrlægekontrol. Vi håber at alle lande, der er med i Europa foreningen, med omkring 2,5 mil. medlemmer, vil bakke op om os i Danmark, så vi stadig kan hente rugeæg og avlsdyr over landegrænserne i hele EU-unionen.

Det vil ellers blive svært at afholde en EU-udstilling.

 

Ib Thomsen